2015. június 15., hétfő

A végtelenbe nyúló piramis

ELLENFÉNY 2012/5.
 


Absztrakt, tiszta, a szavak nyelvére csak erőszakkal lefordítható táncot mutatott be a Közép-Európa Táncszínház évadzáró előadásában, a Pyramidonban. Expresszív, stilizált koreográfia ez, esszenciális zárása az elmúlt időszaknak.
Úgy tűnik, a KET egyre mélyebbre hatol a táncművészet értelmét kutatva, miközben az ember meghatározó szerepeinek és viszonyrendszereinek bomlásáról tesz állítást, jelen esetben felborítva a hagyományos előadó-néző viszonyt is.
A gondolat, melyet Katona Gábor koreográfus a Pyramidonban megfogalmaz, a radikalizmus mentén körvonalazható, nélkülöz minden konkrétumot, azokra csak utal, mintegy fátyolként lengi körül a valós tartalmakat, ám mindig csak simogatja-cirógatja, sosem érinti azokat. Mondhatni, az előadás minden momentumában az elidegenítésre tör: a lényeget elleplező fátyolra koncentrál, magából a jelentésből csak nyomokat, állandósult traumákat hagy, melyet megfejteni és a tudáshoz eljutni a néző feladata. Megjelenik például a félelem, a be- és elzártság, a hatalom és az agresszió archetípusa, melyeket rituális szólókban és duókban táncolnak el az előadók. Mozgásuk páratlanul kifejező, pontos. Nem véletlen, hogy Hargitai Mariannt az évad legjobb táncosának járó kitüntetéssel díjazták a Tánc Világnapján. Nem marad el mögötte Mádi László, Katonka Zoltán és Horváth Adrienn sem – olyan egységes mozgáskollázst teremtenek, melynek egyetlen darabkája sem csorba. Mozdulataikban minden a helyére illesztett, kiszámított, már-már steril. Gesztusrendszerük híján van minden emberinek; olyan entitások kifejezői ők, melyek csupán horizontális, testi kiterjedéssel bírnak, ám mindent, ami a szellemmel és lélekkel kapcsolatos, nélkülöznek. A szubjektivitás minden szinten száműzött, üres tekintetek ők gépiesített mozgással.


eredeti cikkhttp://www.ellenfeny.hu/tancmuveszet/fuggetlen-egyuttesek/a-vegtelenbe-nyulo-piramis-katona-gabor-kozep-europa-tancszinhaz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum

Photo1

ZOMBOLA PÉTER
honlapja

english