2015. június 15., hétfő

Zombola Péter Requiem c. műve kapta az Év Zeneműve djat

NÉPSZABADSÁG 2013. 04. 26.
Zombola Péter Requiem című műve nyerte el az Artisjus komolyzenei kategóriájának Év Zeneműve díját az idei évben. A művet tavaly a Tavaszi Fesztivál keretében, az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar közreműködésével hallhattuk először.

A szerző, aki ettől az évadtól kezdődően művészeti koordinátorként segíti az MR Zenei Együttesek munkáját, 2013. április 25-én vehette át az elismerést.
Zombola Péter így ír művéről: "A Requiem - 3. szimfónia című oratóriumomat 2007-ben kezdtem írni, szimfonikus zenekarra és vegyeskarra. Hosszú ideje ez volt az első mű, melyet nem megrendelésre írtam, ennek minden pozitívumával, szabadságával és hátrányával is szembesülve. Addigra már kész volt a Vesperásom és számos liturgikus kórusművem. A Requiem - egyfelől - ezen művek stiláris és tartalmi továbbgondolása, másfelől pedig igyekeztem önmagam számára feldolgozni ezen időszak legnagyobb zenei hatását, Jeney Zoltán Halotti szertartás című kompozíciójának élményét.
A Requiem című művemet  összefoglaló műnek szánom, a munka során eltelt 5 év élményeinek, hatásainak (illúzióknak és veszteségeknek, szerelmeknek, az állandóság érzetének megtapasztalásának) hangzó lenyomatának."

MTI

eredeti cikkhttp://nol.hu/kultura/zombola_peter_requiem_cimu_muve_kapta_az_ev_zenemuve_dijat__-1382413

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum

Photo1

ZOMBOLA PÉTER
honlapja

english