2015. június 15., hétfő

Kolompárok népköltészete

Mozgásszínházi előadás lesz ma a 19 órától a Horváth Árpád Stúdiószínházban. 
Katona Gábor - Zombola Péter Csikóink című produkciójnak forrásanyaga az 1977-ben kiadott Csikóink kényesek című magyarországi roma népköltészeti kötet. A gyűjtemény a Magyarországon élő kolompár cigányság körében gyűjtött népköltészeti alkotásokat foglalja össze. Ez a népcsoport mind a mai napig megőrizte anyanyelvét, szellemi kultúrájának épségét, s a más népektől átvett szellemi javakat sajátosan egyedi szintézisbe ötvözte. Az előadás ennek a gazdag, sokszínű, szokatlan ritmusú költészeti anyagnak egyfajta értelmezésére tesz kísérletet, és a versekből áradó költői képszerűségre helyezi inkább a hangsúlyt, nem pedig romológiai, antropológiai vagy más társadalomtudományi összefüggéseket kíván felmutatni.
A darab másik meghatározó alkotóeleme a verses népköltészeti alkotásokhoz kapcsolódó autentikus zenei világ újraértelmezése. Ennek fő pillérei a többszólamú előadásmód mellett a dallamokat kísérő vagy azokat kiváltó, vokális hangszer imitációk, a szájbőgőzés, gajdolás, pergetés. Az archaikus zenei világ újraértelmezésében Zombola Péter zeneszerző működik közre.
Szereposztás: Varga Klári, Katona Gábor. Hangfelvételen közreműködik: Szalai András (cimbalom). Díszlet és jelmez: Katona Gábor. Zeneszerző: Zombola Péter m. v. Vizuális tervezés: Endi András, Jóvér Csaba. Koreográfus és rendező: Katona Gábor.
Fotó: Laczkó Kornél


eredeti cikk: http://www.vagy.hu/tartalom/cikk/8806_kolomparok_nepkolteszete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum

Photo1

ZOMBOLA PÉTER
honlapja

english