A Magyar Rádió együttesei idősebbek, mint a honi televíziózás, komoly értéket képviselnek, fogalmazott Szabó László Zsolt az MTVA megbízott vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. Hozzátette, a kultúra közvetítése rendkívül fontos feladat számukra. A megbízott vezérigazgató kiemelte, hogy az együttesek az óvodai és iskolai csoportok zenei nevelésében is komoly szerepet vállalnak, és nem utolsósorban a kortárs magyar zeneművek legfőbb előadóműhelyei.
Az új évadban is folytatódnak a megszokott bérletes előadások, vette át a szót Zombola Péter, az MR Zenei Együttesek művészeti vezetője. A Dohnányi-bérlet három koncertet kínál az őszi szezonra. Az MR Szimfonikusok évadnyitó koncertjén Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya, Csodálatos mandarinja, valamint Bruckner 7., E-dúr szimfóniája csendül fel Kovács János vezényletével. Októberben Verdi Requiemjét hallhatja a közönség, decemberben az MR Zenei Együttesek közös karácsonyi koncertjén mások mellett Bach, Mendelssohn és Liszt művei hangoznak el.
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

A Lehel-bérlet három, a Zeneakadémia nagytermében tartandó hangversenyt ölel fel januártól márciusig. Az első koncerten az MR Szimfonikusokat a leköszönő vezető karmester, Vajda Gergely vezényli. A Vásáry Tamás zenés beszélgetéseit magában foglaló A zenén túl bérlet három estére invitálja a közönséget. Novemberben Bartók, januárban és márciusban Beethoven muzsikája kerül terítékre az MR együtteseinek közreműködésével
Az MR Énekkar Sapszon-bérletei négy koncertjének egy új együttműködés keretében a Budapest Music Centerben ad otthont. A hangversenyeken több magyar szerző – Orbán György, Gyöngyösi Levente, Beischer-Matyó Tamás, Zombola Péter és Fekete Gyula – művei is felcsendülnek, az énekkart Pad Zoltán mellett Oláh Gábor és Antal Mátyás is vezényli egy-egy alkalommal.
A Kamarazenei bérletek előadásait a Magyar Rádió Márványtermében tartják. Az MR Szimfonikusok művészei  január és április között három kamaraestet adnak, amelyeken Paganini, Rossini és Saint-Saens művei is felcsendülnek majd.
Zombola Péter elmondta, az új évadban ötvenhét koncerten negyvennégy hazai kortárs, illetve XX. századi alkotó műve csendül fel, amelyek közül harminckettő ma is élő zeneszerző munkája; összesen tizennégy ősbemutatót hallhat a közönség. Emellett húsz külföldi kortárs szerző is terítékre kerül, köztük 8 ős- illetve magyarországi bemutatóval.
A számoknál maradva a művészeti vezető hozzátette, tizenöt karmester vezényli majd a rádió együtteseit, köztük Kocsis Zoltán, a kilencedik Wagner-napok művészeti vezetőjeként közreműködő Fischer Ádám, de hazánkba érkezik Helmut Rilling és a Berlini Szimfonikusokkal Sir Simon Rattle is. Az EBU, az Európai Műsorszolgáltatók szövetsége három koncert közvetítését is átveszi, amelyeket így nézők millió láthatnak Európa-szerte – zárta beszámolóját Zombola Péter.
A sajtótájékoztatón Bábel Klára hárfajátékában is gyönyörködhettek az egybegyűltek
A sajtótájékoztatón Bábel Klára hárfajátékában is gyönyörködhettek az egybegyűltek
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Kovács János vezető karmester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a rádió együtteseinek vezetősége csodálatos programot állított össze a következő évadra. Az én célom az, hogy elérjük azt a színvonalat, amelyre ez a zenekar képes, hogy teret adjak mindannak, ami bennünk van, mondta Kovács János. Pad Zoltán a programok kapcsán kiemelte, az Énekkar a vokális irodalom nagy szeletét mutatja majd be a jövő évadban. Hozzátette, kortárs művekkel igyekeznek frissíteni a repertoárt. A karnagy kiemelte a Zenei Együttesek három közös Zeneakadémia-beli koncertjét, amelyeken Bach, Händel, Brahms és Bartók művei hangzanak el.
Az MR Gyermekkórus fennállásának 60. jubileumát ünnepli idén. Az 1954-ben alapított kórus első fellépése egy évvel később került sor, a jelenlegi vezetés így 2015 márciusában nagyszabású rendezvénysorozattal tiszteleg az elődök munkássága előtt, mondta el Matos László a gyermekkórus vezető karnagya.
A Zenei Együttesek koncertjeinek egy részét a Bartók rádió élőben közvetíti, felvételről pedig szinte az összes koncertet meghallgathatjuk majd, derült ki a sajtótájékoztató végén.