2015. június 11., csütörtök

PACIFISTA BALETTET RENDEZ GERGYE KRISZTIÁN A MU-BAN

Május 8-án folytatja közös performansz-sorozatát Gergye Krisztián Társulata és a Fejes Ádám vezette MU Terminál.
A tánc-performanszról:

raped Europeans (nemzetközi gesammtkunstwerk / contemporary GuláschParty) a tavalyi évadban nemzetközi koprodukcióként valósult meg először. A The Green Table project pedig Kurt Jooss: The Green Table c. világhírű balettjét vizsgálja és értelmezi újra több stáción keresztül. A német expresszionizmus esztétikáját követő történelmi és társadalmi jelentőséggel bíró pacifista balett bemutatójára 1932-ben került sor Párizsban, azóta pedig számos feldolgozást ért meg.

gergye jokuti gyorgy

Gergye Krisztián az előadásról:
„A jelen kontextusában, a lehető legszabadabb színházi nyelven reflektálni erre az örökérvényű műre a lehető legizgalmasabb kihívás.” (Gergye Krisztián)

Kritikus szemmel a raped Europeans-ról:
"Annyira lehetetlennek tűnik ez az előadás. (...) Ma, itt és most szinte lehetetlen, hogy egy csapat kitekint ebből az országból, és nagyobb látószögben mutat valamit rólunk. (...) Lehetetlen, mert nem dívik, nem alapvető, hirtelen nem is tudom, láttam-e ilyet magyar színpadon az elmúlt években. (...)
Pedig fontos lenne arról beszélgetni, mivel jár egy nagyobb közösség, miről kell lemondani az együttélés érdekében, miről nem szabad lemondani, mi az, ami totálisan homogenizálja az Európa-térképet, és mi az, amit érdemes megtanulnunk egymástól. De ehhez feltétlenül szükséges, hogy egyáltalán megfogalmazzunk valami vállalható viszonyt szomszédainkhoz. Ehhez pedig feltétlenül szükséges, hogy megfogalmazzunk valami vállalható viszonyt önmagunkhoz.” – írja Nyulassy Attila Lehetetlen Európa című kritikájában a 7ora7.hu-n.

gergye jokuti gyorgy2

raped Europeans / The Green Table project
- kortárs performansz két felvonásban –

Szereplők:
Hoffmann Adrienn, Halász Csilla, Barabás Anita, Bodor Johanna, Melkvi Bea, Sipos Viktória, Fejes Ádám, Gergye Krisztián, Zombola Péter
Zeneszerző, zenei szerkesztő: Zombola Péter
Jelmez: Béres Móni
Vetítés: Nay Tilda
Koreográfus asszisztens: Hoffmann Adrienn
Fény: Fejes Ádám, Katonka Zoltán
Rendezőasszisztens, produkciós vezető: Bogdán Zenkő
Rendező, koreográfus, látvány: Gergye Krisztián
Zene: Zombola Péter - Requiem, és gyászdalok, Alfred Schnittke: Bolero parafrázis, Cohen: Green Table motívumok, valamint Maurice Ravel, Richard Wagner, Liszt Ferenc, J. S. Bach, magyar népdal- és operett részletek
Szövegrészletek forrásai: Nádas Péter: Útvesztő, Afonso Cruz: Kokoschka babája, Gábor Andor: Szaladj, egylábú!

Az est május 8-án és 9-én 20 órától látható a MU Színházban.
Támogatók: EMMI, NKA, MU Terminál, Manna Produkció Nonprofit Kft.

http://szinhaz.hu/tanc/60324-pacifista-balettet-rendez-gergye-krisztian-a-mu-ban-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum

Photo1

ZOMBOLA PÉTER
honlapja

english